SUPPORT YAYEME : SAMEN ZIJN WE STERK

 

BIOLOGISCHE MOESTUIN

2016/2017: Het project Moestuin en toiletten voor Yayème is afgerond! Er is nu een prachtige tuin met een nieuwe afrastering, een gebouw met vergaderruimte, magazijn en toiletten, een watertoren met zonnepanelen en een irrigatiesysteem (dripsysteem). De eerste groenten zijn als experiment gezaaid en de eerste oogst is al aan de gang (maart 2017). Dit jaar zal bekeken worden hoe een en ander goed geregeld gaat worden en er zullen ook voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd worden. Ook zijn er weer 12 nieuwe latrines gebouwd en er is één latrine gerenoveerd, zodat het totaal op 33 uitkomt. 

2017/2018: Er zijn 4 voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, waarbij de vrouwen van verschillende vrouwengroepen voorlichting hebben gekregen over gezonde voeding en ook zelf aan de slag zijn gegaan met een gezonde, voedzame maaltijd.

Om het salaris van de bewaker/tuinman te kunnen betalen, zijn er meer inkomsten nodig. De Association Support Yayème komt met het idee een kippenfarm te bouwen. Het gebouw komt op het terrein van de moestuin en men wil beginnen met 200 legkippen en 200 slachtkippen. Nadat de financiën voor het kippenproject bijeen waren, is de bouw van start gegaan en in maart 2018 zijn de eerste 200 legkippen (16 weken oud) en 200 slachtkippen (kuikens) aangeschaft. Na een week of 8 verloopt de verkoop van eieren naar wens en ook worden alle 200 slachtkippen verkocht. Een prima begin!

Om voldoende water te hebben wordt het château d'eau uitgebreid met nog eens twee reservoirs. 

2018/2019: Eind 2018 wordt een filterdoek aangeschaft om de planten te beschermen tegen teveel zonneschijn. Helaas begeeft de pomp het, zodat de planten het zonder water moeten doen. Door omstandigheden duurt het lang voordat de pomp gerepareerd wordt. Het probleem werd veroorzaakt door een te lage waterstand, waardoor de pomp vervuild raakte. Om iets aan dat probleem te doen, wordt de put machinaal uitgediept en komt er een buis tot 6 meter onder de putbodem. Het probleem lijkt opgelost en er is weer voldoende water. Maar de dorpsbewoners zijn een tijd weggebleven en blijven weg. De productie van groenten komt moeizaam op gang. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het bestuur nog maar uit twee persoenen bestaat en de bewaker/tuinman van tuinman kippenverzorger geworden is. Als experiment betaalt Stichting Support Yayème het salaris van een nieuwe tuinman. Dit experiment duurt maar twede maanden: de nieuwe tuinman laat zich niet meer zien. Bovendien valt de pomp door verkeerd gebruik opnieuw stil. Weer duurt het lang voordat de pomp gerepareerd wordt. Zonder water is de tuin niet levensvatbaar. 

In 2020/2021 hebben we nog een keer geprobeerd de tuin weer productief te krijgen. Met een nieuwe voorzitter van Association Support Yayème en de hulp van onze samenwerkingspartner SAPOP is het gelukt om de tuin te verhuren. De nieuwe uitbater heeft de tuin opgeknapt en enkele reparaties verricht. Die reparaties zijn betaald uit de eerste maanden huur. Ook wij hebben nog een duit in het zakje gedaan en nu draait de tuin weer op volle toeren, met de teelt van groenten en het houden van kippen. De nieuwe tuinman gebruikt de tuin voor de helft. De andere helft mag gebruikt worden door de bewoners (meest vrouwen) uit het dorp. Zij krijgen steun en uitleg van de nieuwe tuinman.