SUPPORT YAYEME : SAMEN ZIJN WE STERK

YAYÈME is een dorpje in Sénegal, Afrika                                                                                                                                                                                               De hoofdstad van Sénégal is Dakar, op ongeveer 6 uur vliegen van Nederland. De dichtstbijzijnde grote plaatsen zijn Mbour (70 km) en Fatick (50 km). Het dichtstbijzijnde (privé)ziekenhuis is in Dioffior (15 km).  Yayème ligt op ongeveer 2 km van Fimela (zie kaartje)

Yayème heeft 1400 inwoners (2006), waarvan ruim 500 kinderen basisonderwijs volgen (openbare school, katholieke school en een klein moslimschooltje). Het dorp ligt in de Sine-Saloumdelta en ondanks een zanderige bodem is er aardig wat begroeiing (palmbomen, piekpalmbomen, mangobomen). Yayème betekent eigenlijk: vruchtbare grond.                     

De meeste mensen van het dorp leven van de landbouw (gierst en pinda's), ook zie je vaak jonge herders met een kleine kudde koeien. Geiten, schapen en ezels lopen vrij rond. Sommige mensen hebben een groententuintje. De producten worden veelal op de markt of langs de weg aan passanten verkocht. De mensen hebben weinig bezittingen en verdienen weinig. Sinds enkele jaren is er in het dorpscentrum elektriciteit. Sinds enkele jaren is er in het hele dorp waterleiding. De watertappunten zijn overbodig geworden, omdat nu elke familie een kraan met watermeter heeft gekregen. Toch zie je nog vrouwen en meisjes met emmers putwater op het hoofd, omdat veel mensen het leidingwater niet kunnen betalen. Ook wanneer er geen water uit de kraan komt (en dat is maar al te vaak!) moet men weer terugvallen op de waterputten. 

Na de basisschool kunnen de jongeren vervolgonderwijs volgen in Fimela, 2 km verderop. Daarna kunnen ze nog naar de universiteit in Dakar. In het dorp zijn verschillende vrouwengroepen actief. Een van die vrouwengroepen heet Jal-Jeg. Die groep bestaat uit ongeveer 30 leden (en 17 mannen die af en toe helpen bij het zwaardere werk). Het zijn ook de vrouwen die de straten in het dorp schoon houden. Een vrouwengroep heeft ook het initiatief genomen voor de oprichting van een spaar- en kredietbank (GECY).

 

In Fimela is een Franse organisatie actief: Terres et cultures solidaires. Hun centrum heet Xam - Xamlé (leren en laten leren).

Deze organisatie leert de vrouwen van diverse vrouwengroepen hoe ze bijvoorbeeld de mango's kunnen drogen en verpakken, hoe ze jam kunnen maken, enz. 

Ook is deze organisatie de initiatiefnemer van het project "een bank, een boom": leerlingen verzamelen afvalplastic en dit wordt 'verstopt' in mooi gevormde zitbanken. Voor elke bank krijgt de school een boom.